“bilginin şirketler içindeki akışını açıklayan iki düşünce ekolü vardır. açık ara en yaygın yol komut zinciridir, yani iletişim her zaman yöneticiniz üzerinden akar. bu yaklaşımdaki sorun, yöneticinin gücünü artırmaya hizmet etse de şirkete hizmet etmekte başarısız olmasıdır.
sorunun hızla çözülmesinden ziyade, bir departmandaki bir kişinin başka bir departmandaki bir kişi ile konuşup doğru şeylerin yapılmasını sağlaması varken, insanlar, önce kendi yöneticilerine gidiyor, yönetici diğer departmanın yöneticisi ile görüşüyor ve diğer departmanın yöneticisi de emrindeki kişiden sorunu çözmesini istiyor. ardından akması gereken bilgi aynı yoldan ters yönde geri geliyor. bu son derece aptalca. bunun olmasına izin veren, bunu teşvik eden bir yönetici, kısa sürede kendini başka bir şirkette bulacaktır. şaka yapmıyorum.
tesla’daki herkes, tüm şirketin yararına bir sorunu çözmenin en hızlı yolu olduğunu düşündüğü şekilde başka herhangi birine e-posta gönderebilir/konuşabilir ve bunu yapmalıdır. yöneticinizin izni olmadan onun yöneticisiyle konuşabilirsiniz, başka bir departmandaki başka yardımcısına doğrudan gidebilirsiniz, benimle konuşabilir, herhangi bir ile başka kimsenin izni gerekmeden konuşabilirsiniz. dahası, doğru şey yapılana kadar kendinizi bu doğrultuda sorumlu saymalısınız. burada bahsedilen şey rastgele bir sohbet değil, ultra hızlı ve doğru şekilde ilerlememizi sağlamaktır. ölçek açısından büyük araba şirketleri ile boy ölçüşemeyeceğimiz ortada, bu yüzden bunu zekamız ve çevikliğimiz ile yapmalıyız.
son bir husus olarak da, yöneticiler şirket içinde, bir “biz ve onlar” zihniyeti oluşturacak ya da iletişimi herhangi bir şekilde engelleyecek silolar yaratmadıklarından emin olmak için çok çalışmalıdır. bu ne yazık ki doğal bir eğilimdir ve aktif mücadele gerektirir. departmanların kendi aralarında bariyer oluşturması ya da diğerlerinin başarısını hepimiz yerine yalnızca onları başarısı olarak görmeleri nasıl tesla’nın yararına olabilir ki? hepimiz aynı gemideyiz. kendiniz daima departmanın iyiliği için değil şirketin iyiliği için çalışan biri olarak görün.”